ŽIVLJENJE SE JI JE SPREMENILO

Natalija Mlinarič Foto: ZIFS

Bliža se dan multiple skleroze30. maja, zato smo na Radio Štajerski val povabili Natalijo Mlinarič iz Šentjurja, ki je s svojo zgodbo seznanila poslušalce tega pomembnega radia na Štajerskem. V oddaji, ki smo jo posneli pred časom, bo v soboto, 25. maja, spregovorila o multipli sklerozi, ki je zelo spremenila njeno življenje.

Doštudirala je filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter delala na andragoškem področju. Pri 33 letih pa so nastopili prvi simptomi multiple, ki se je po mnenju njene zdravnice, pričela morda že v najstniških letih, vendar še ne tako očitno. Tako je na vožnji po avtocesti enostavno izgubila stik z nogami ter ni mogla več zanesljivo upravljati vozila. Potem pa je šlo samo še navzdol.

Danes je na bioloških zdravilih, ki ji veliko pomagajo, saj je bila prej že nemobilna.

Opaža, da se je nekoliko spremenil tudi odnos njenih prijateljev in znancev zaradi bolezni. Velikokrat zazna, da so presenečeni, ko ne more dlje časa stati in išče stol in oporo. Živi v bloku brez dvigala, vendar ji to okolje, ki ga dobro pozna, veliko pomeni, zato še ne išče prilagojenega stanovanja.

Šentjur se ji zdi relativno prilagojen za te vrste invalidov, vendar bi bilo potrebno odpraviti še veliko arhitekturnih ovir. Kljub težki diagnozi, je ohranila veliko optimizma, dan pa ji popestri tudi psička, ki jo že zgodaj dopoldne vodi na sprehod po bližnji okolici Šentjurja.

Več o Nataliji Mlinarič, pa boste lahko slišali v soboto, 25. maja med 14.20 in 15.00 uro. Frekvenci radia sta:  93,7 in 87,6 MHz.