ZA KULTURO SISTEMSKEGA NENASILJA

Izvajalec programa Veriga v družbi uporabnika programa Foto: arhiv ZIFS

Malokdo se je v soboto, 15. junija 2024, spomnil, da je to Mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi zlasti kar zadeva sistemsko nasilje, ki smo mu priča tudi v domovih starejših, ko tam zaradi pomanjkanja kadrov, niso oskrbljeni tako, da ne bi telesno in duševno trpeli.

Velikokrat gre za to, da niso pravočasno previti, obračani v posteljah, da ne bi dobili preležanin, jim posvetili tople besede upanja, zamenjati inkontinenčne pripomočke in drugo.

Dostojanstvo starejših pa je načeto tudi v domačem okolju. Število umorov starejših pa je tudi pri nas v zadnjih letih močno poskočilo. Storilci pa, bolj ali manj odrasli otroci in celo vnuki. Nekateri sprva napoteni samo na psihiatrično zdravljenje, po očitno neuspelem tretmaju, pa s tem nadaljujejo ter ubijejo se koga.  

V Združenju invalidov – Forumu Slovenije se vsak dan soočamo z informacijami o tem. Tako nam, o vsem zgoraj naštetem, poročajo izvajalci posebnega programa Veriga psihosocialne  oskrbe in druženja s terena, kot tudi v Dežurni službi za pomoč in oporo ranljivim skupinam, ki prav zato deluje vsak dan med 8. in 21. uro. In tam vsak dan slišimo srhljive zgodbe. Včasih je to nasilje zelo daleč od oči najbližje javnosti.

Vsakdo izmed nas bi se moral prizadevati za kulturo nenasilja nad starejšimi, še zlasti nad invalidi in bolniki. Nasilje se, na svetovni ravni, vali s televizijskih ekranov, naslovnic tiska in radijskih zvočnikov. Malo nas je, ki kličemo proti uporabi orožja za »reševanje« kriz po vsej Zemlji. Orožarski lobiji, so očitno tisti, ki vodijo številne vlade v prepad brez vrnitve.

Kot da ne živimo v 21. stoletju, ampak na začetku nase civilizacije. V jamah, kjer se poravnavajo spori z gorjačo in kremenastim nožem. Najbolj zločesti nagoni iz Nezavednega, preoblečeni v zagovornike nasilja, so ušli izpod nadzora  Nadjaza, ki pri njih nikoli ni bil niti oblikovan. Take politike bi bilo potrebno poslati v prve bojne vrste, ne pa da od daleč opazujejo klanje nedolžnih, ki jih tja pošiljajo in očitno ob tem celo uživajo. Vojn bi bilo tako kmalu konec in vsakršnega nasilja nad starejšimi, invalidi in bolniki tudi, saj bi milijone in milijarde evrov ter dolarjev za orožje, namenili za osebje, ki pomaga vsem pomoči potrebnim!