MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O NASILJU NAD INVALIDI, STAREJŠIMI IN BOLNIKI

Borut Pogačnik in voditeljica Aleksandra Jug Foto:Nova24TV Slovenija (Youtube)

Na povabilo Nove24TV, smo sodelovali tudi v oddaji Tema dneva v ponedeljek, 17. junija 2024 ob 21.10 uri. Borut Pogačnik je odgovarjal na vprašanja novinarke Aleksandre Jug v zvezi s sobotnim Mednarodnim dnevom ozaveščanja o sistemskem in drugem nasilju nad invalidi, starejšimi in bolniki (15. junij).

Dotaknil se je vseh žgočih tem ter še posebej opozoril na pozitivno prakso Združenja invalidov – Foruma Slovenije, ki že od 20. marca 2020 s svojo Dežurno službo za pomoč in oporo ranljivim skupinam pomaga vsem pomoči potrebnim ter je združenje v času epidemije covida-19, poplav 4. avgusta 2023 ter še v drugih primerih različnih težav in konfliktov oseb pokazalo izjemno visoko stopnjo empatije, ki jo težko najdemo v praksi. 

Govoril je tudi programu Veriga psihosocialne oskrbe in druženja, ki pa na terenu omogoča invalidom in drugim ranljivim skupinam stik z družbo in vsemi njim potrebnimi ustanovami zdravstva in sociale. Podrobno je opisal tudi določene negativne prakse, s katerimi se izvajalci srečujejo pri svojem delu sleherni dan.

Oddaja je dostopna preko linka: