DRUGAČNA, VENDAR PRAVA PRILOŽNOST

Benjamina Mikuž, vodja PE v Novi Gorici Foto: ZIFS

Invalidska podjetja so izjemnega pomena za zaposlovanje invalidov. V zadnjih letih smo slišali veliko pohvalnih besed o zaposlovanju v teh subjektih slovenskega gospodarstva, včasih pa tudi kakšno pikro in celo o izkoriščanju nekaterih invalidov. Med zadnje gotovo ne spada invalidsko podjetje Želva s sedežem v Ljubljani, ki je zgradilo takšen sistem zaposlovanja, ki omogoča socialno in delovno rehabilitacijo za številne osebe z invalidnostjo ter še zlasti z motnjo v duševnem in telesnem razvoju, ki je ne bi našli nikjer drugje. Kdor se poda skozi njihove proizvodne obrate in se sreča z nasmejanimi izvajalci storitev, se lahko osebno prepriča, da je njihov način in pristop do oseb z različnimi invalidnostmi, ne samo uspel, ampak je lahko tudi za zgled številnim drugim zaposlovalcem invalidov.

Prav o vsem tem, smo se v sredini oddaji Odprta dlan pogovarjali s pomočnico direktorice za gospodarsko dejavnost Nova Gorica Benjamino Mikuž, ki je bila lani tudi gostja oddaje na Radiu Robin, kjer pa nismo imeli na voljo veliko časa. V sredini oddaji pa nas je lahko obširno popeljala skozi številne dejavnosti in storitve, ki so najbolje predstavljene v vrtnarsko komunalnem programu, čistilnem servisu, pralnici, šivalnici, mizarski delavnici in v oddelku upravljanja stanovanj. Seznanili smo se tudi s prednostmi poslovnega sodelovanja z Želvo, z razliko od številnih drugih. Te so predvsem v širokem naboru in kvaliteti storitev ter produktov, dobri teritorialni pokritosti po državi in nenazadnje tudi v družbeni odgovornosti, ki jo kaže Želva z ohranitvijo delovnih mest za invalidne osebe.

Njihov slogan, ki ga širijo med prebivalstvom pa je »Drugačna priložnost«, ki pa se za mnoge, ki so našli tam zaposlitev kaže tudi kot edina dobra priložnost. Oddajo lahko poslušate v arhivu Radia Zeleni val preko linka: