DALI POUDAREK 3. DECEMBRU

Sanja Kos, asistent Dejan Matič in Tilen Ribnikar Foto: ZIFS

Ob 3. decembru se je letos zvrstilo, kar nekaj dogodkov, ki so številne opomnili, da živijo med nami tudi invalidi z različnimi vrstami invalidnosti. Živahno je bilo tudi v zadnji oddaji Odprta dlan, ki je bila v sredo, 30. novembra, torej dva dni pred praznikom.

V oddaji sta tokrat sodelovala dva mlada invalida, ki sta tudi vsak s svoje perspektive osvetlila položaj dveh vrst invalidov ter s tem verjetno tudi ostalih. Tilen Ribnikar, po rodu iz Preddvora pri Kranju, sicer pa zaposlen v Društvu distrofikov Slovenije, po izobrazbi ekonomist, je orisal svojo življenjsko pot od devetletke v Kamniku pa do diplome na Ekonomski fakulteti. T. Ribnikar sicer nima klasične mišične distrofije, ampak Artogripozo (zatrdelost sklepov).

Sanja Kos, pa je slepa od rojstva, vendar je na mariborski Filozofski fakulteti uspela dokončati študij sociologije ter je danes tudi predsednica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih v Celju. To društvo združuje slepe in slabovidne iz kar 33 občin s celjske regije. Tudi njeno delo je zelo živahno, saj praktično poteka skozi ves dan.

V oddaji je sodelovalo tudi nekaj poslušalcev pri nagradnih vprašanjih, s katerimi vedno dvignemo tudi prag poslušanosti in tako še povečujemo število tistih, ki želijo o invalidih in invalidnostih izvedeti čim več.

Če bi bila onadva ministra, bi posvetila več pozornosti mobilnosti invalidov, zlasti kar zadeva mobilnost izven večjih centrov, večjim možnostim zaposljivosti ter nenazadnje tudi boljši odnos do invalidov, ki naj bi temeljil ne na pomilovanju, ampak na spoznavanju invalidov in invalidnosti, kar bi se moralo pričeti že v zgodnji otroški dobi.

Tudi vodstvo Radia Zeleni val se je pridružilo čestitki vsem invalidom ob njihovem prazniku!

Oddaji lahko prisluhnete tudi v arhivu Radia Zeleni val preko linka:

Borut Pogačnik