V UPANJU NA LEPE DNI

Anita Hočevar Foto: ZIFS

Anita Hočevar je ena od sončnih osebnosti našega časa, če lahko tako rečemo. Kljub multipli sklerozi, živi polno življenje in uspešno vodi Dolenjsko podružnico multiple skleroze že vrsto let.

Gostja naših oddaj je bila tokrat že tretjič, ter smo tako spregledali, da je bila naša prva oddaja z njo na radiu v Novem mestu, ko je nastopila skupaj s takratnim organizatorjem v Združenju multiple skleroze Štefanom Kušarjem, ki je zdaj sekretar Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Odličnega spomina, kot je sicer, je poslušalcem Radia Zeleni val tudi tokrat podala vrsto zanimivih informacij.

Oddajo so spremljala tudi tri nagradna vprašanja in eno od teh je bilo tudi precej edukativno, kajti nagrajena poslušalka se bo lahko udeležila predavanja o multipli sklerozi v Novem mestu s pravo in dobro malico. Izobraževalnost oziroma ozaveščanje javnosti o različnih vrstah invalidnosti, je pa tudi sicer namen Združenja invalidov – Foruma Slovenije že od leta 1994 naprej.

Čeprav se je že upokojila, pa je tudi vseskozi zvesto delala, nazadnje tudi v pisarni Slovenskih železnic. Že na njihovi domačiji, kjer je bilo pet sester, so te že zgodaj v otroštvu morale prijeti za delo na domači kmetiji.

Vsaka invalidska organizacija izvaja tudi posebne socialne programe, ki so toliko posebni, kot zahteva posebnost vsake vrste invalidnosti. Zato tudi v podružnicah in na Združenju multiple skleroze izvajajo vse tiste programe, ki ustrezajo njihovemu članstvu. Posebnega pomena je Obnovitvena rehabilitacija in ohranjevanje zdravja, ki se izvaja na številnih lokacijah ob morju in v zdraviliščih.

Dolenjska podružnica obsega 19 občin oziroma področje celotne Dolenjske, razen Grosuplja, ki pa je že druga podružnica, ki pa jo vodi Herman Josef Petrus van Midden, kjer so tudi zelo dejavni. Toda več o tem več o naši prihodnjih oddaj na to temo.

Oddajo lahko od danes naprej že poslušate preko linka: