O STOMI TUDI NA CELJSKEM

Irena Kalan Foto: ZIFS

O stomistih v naših oddajah Sončni žarek na Radiu Celje, v zadnjih letih nismo veliko slišali, ker je prisotnost gostov preprečila epidemija covida-19. V tokratni oddaji, ki bo na sporedu v nedeljo, 11. septembra, med 18.15 in 18.45 uro, pa boste lahko prisluhnili podpredsednici Zveze društev ILCO Ireni Kalan.

Članice in člani ILCO so bili v obdobju korone zelo skrbni, kar zadeva ukrepe in so svoje aktivnosti prenesli na elektronske povezave. Kljub temu, pa niso mirovali in so izvajali svoje posebne socialne programe, kamor uvrščajo tudi psihosocialno pomoč osebam, ki čakajo na operacijo za izvedbo stome na debelem ali tankem črevesju ter tudi na mehurju oziroma izvodu iz ledvic. Vzrok tem operacijam je največkrat rak ali drugi zapleti, ki pa se lahko uspešno zaključijo le s stomo.

Osebe s stomo živijo kvalitetno ter si lahko s sodobnimi medicinskimi pripomočki omogočijo vse vrste rekreacij in drugih dejavnosti v življenju. Irena Kalan je znana po svojih metodah v društvu, ko bolnike čakajo na operativni poseg, zelo človeško pripravijo na novo plat življenja. Pred oddajo je njena kolegica Verka Erce povedala, da bi težko psihično in fizično prenesla posledice operacije in telesne okvare, če ne bi bilo prav Irene Kalan. Prisluhnite zanimivi oddaji na frekvencah Radia Celje, ki so: 95,1, 95,9, 100,3 in 90,6 MHz.