POZIV K MIRU JE POZIV K NORMALNOSTI

mag. Dolči Videnšek Foto: Tea Hrovat

V vsaki radijski oddaji, kjer je gost mag. Dolči Videnšek, predsednik Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije, se vedno že v začetku oddaje ozre na aktualna vojna dogajanja po svetu in tako v zadnjem letu predvsem na Ukrajino, kjer boji še vedno potekajo. V sobotni oddaji za invalide na Radiu Štajerski val pa bo še posebej opisal, kdo so civilne žrtve vojne in kakšna je bila njihova usoda skozi čas. Zelo dobro pove, ko pravi: »Vojne se končajo, mirovni sporazumi se napišejo, a žrtve vojaških spopadov ostajamo, kot neme priče strahovitih razdejanj in uničenja!«

Tudi v sobotni oddaji, bo predstavil skrb zveze za tovrstne žrtve – civilne invalide vojn ter vse tiste posebne socialne programe, ki jih zveza izvaja za namen ublažitve posledic invalidnosti. Številne žrtve, so velikokrat telesno izjemno oškodovane, tako kot on, ki je po eksploziji bombe, ko je bil še otrok, ostal brez ene roke in s številnimi drobci bombe po telesu. Postal pa je tudi popolnoma slep in tako se je njegovo življenje odvijalo drugače, kot se sicer bi.

Dolči Videnšek je tudi primer človeka – invalida, ki si je kljub hudi invalidnosti, uredil življenje in s svojo voljo doštudiral do magistra pravnih znanosti ter se uspešno vključil tudi v vinogradništvo, kar je včasih skorajda mejilo na znanstveno fantastiko.

Kot boste lahko slišali v sobotni oddaji, bo ponovno pozval k miru in trezni presoji odnosov med obema stranema. Kot mnogi, ki se ukvarjamo z invalidi, res s težka razumemo, da ni nikakršne volje za mirovna pogajanja in da dobimo včasih občutek, kot da je Ukrajina poligon za uničevanje orožja ter seveda tudi ljudi, ki so tam že padli, uničene domove in tisoče civilnih invalidov vojn. Od blejskega strateškega foruma, pretekli teden, smo pričakovali poziv k miru, a so vsi pozivali samo še k vojni. Govoril pa je celo Tony Blair, ki je prispeval k vojni v Iraku, Libiji in Siriji. Kot piše v časopisih, so ta »forum« financirale multinacionalke, zato se ni čuditi vsebini. Slavoj Žižek se ob to ni obregnil, še manj na Blaira. Ali, kakor bi rekel E.M. Remarque: »Na Zahodu nič  novega….«

Oddaji lahko prisluhnete v soboto, 10. septembra, med 14.15 in 15. uro na frekvencah Radia Štajerski val, ki sta: 93,7 in 87,6 MHz ter jo lahko poslušate tudi preko interneta ali povezav kabelskih televizij doma in po svetu.