SLEPIM OMOGOČIMO OPIS TER S PROGRAMOM BLINDA POSLUŠANJE ZVOČNIH KNJIG

Štefan Kušar, tajnik ZDSSS Foto: ZIFS

V stiku s slepimi velikokrat pozabimo prav na dejstvo, da oni ne vidijo in ne vedo, kako v določeni situaciji sploh izgledamo. Občutljivi sodelavci, ki želijo pomagati slepim, ali pa z njimi delajo vsak dan, točno vedo, kako slepemu omogočiti opis prostora in tudi oseb, s katerimi se pogovarja. In prav to bo poslušalkam in poslušalcem Radia Štajerski val v sobotni oddaji za invalide na tem radiu, povedal tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Štefan Kušar. Ko se namreč on sreča s slepo osebo, ji opiše prostor v katerem se nahajata in tudi, kako je on oblečen ta dan in celo kakšno frizuro ima. Š. Kušar priporoča to tudi drugim, ki prihajajo v stik s slepimi. Enako velja za ženske, ki naj povedo, kako so oblečene in tudi kar zadeva barve, čeprav jih slepi ne vidijo.

V pogovoru se je dotaknil tudi vprašanja vsakokratne oblasti. »Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je v svoji 102-letni zgodovini v  tem času bila del vseh držav na teritoriju današnje Slovenije. Na začetku, še pred ustanovitve zveze, so bili namreč že tudi slepi in se je verjetno za njih kaj karitativnega dogajalo ter so tako doživeli Avstro-ogrsko monarhijo, kasneje kraljevino SHS in po koncu 2. svetovne vojne drugo Jugoslavijo, da bi bili 1991 v sedanji in neodvisni samostojni Sloveniji. Menjavali so se cesarji, kralji, diktatorji in predsedniki, a slepi so vedno ostajali slepi in bodo tudi še naprej,« je povedal gost sobotne oddaje.

Kar zadeva voditelje držav, kjer je sedaj Slovenija, je bil odnos do slepih precej različen. Tajnik Štefan Kušar meni, da bi bilo zelo priporočljivo, če bi se vsakdo, ki je bil na oblasti pri nas, po koncu svojega mandata vprašal, kaj sem lahko v tem času storil za slepe in slabovidne?

Seveda pa ni  pozabil omeniti tudi mobilne aplikacije Blinda, ki je zanimiv projekt več držav in predstavlja mobilno avdio knjižnico za slepe, slabovidne in osebe z motnjami branja.

Zanimivi oddaji lahko prisluhnete to soboto, 23. julija, med 14.15 in 15.00 uro na valovih Radia Štajerski val na frekvencah: 93,7 in 87,6 MHz oziroma preko interneta in kabelskih televizij po vsem svetu.

Ponovili bomo pa tudi zanimivo oddajo s Štefanom Kušarjem na Radiu  Zeleni val, ki je že bila predvajana 4. maja. Oddaja Odprta dlan s temo o slepih in slabovidnih, bo torej zopet na sporedu v sredo, 27. julija, med 10.30 in 11.15 uro na frekvencah radia, ki so: 93,1, 97,0 in 96,20 MHz.