BOMBA MI JE SPREMENILA ŽIVLJENJE

Kot sedemletni deček je bil Franc Ožir žrtev zapuščenega ubojnega sredstva, saj se je za najdbo, katero je radovedno držal v roki in s kladivom nevede udarjal po njej, kasneje ugotovilo, da je bomba, ki je eksplodirala in ga ranila po celem telesu s kovinskimi delci granate, ki bodo ostali v njem za vedno. Še najbolj hudo je bilo, ker so mu ti delci ob eksploziji poškodovali oko ter pritiskali na vidni živec. Kasneje so mu morali zdravniki ta tujek v levem očesu odstraniti, saj bi sicer lahko oslepel na oba očesa.

Zelo si je želel postati voznik tovornjaka ali trgovski potnik, vendar delodajalci niso upali vzeti na eno oko oslepelega invalida, zato se je kasneje vpisal v program cvetličar/prodajalec, kjer se ni zahtevalo praktičnega dela pri delodajalcu in tako pridobil poklic. Po koncu šolanja se je zaposlil v podjetju Merx Šentjur, kjer je opravljal delovno mesto prevzemnika v skladišču, občasno tudi transportna dela s službenim kombijem, kasneje pa mu je direktor ponudil zahtevnejše in  odgovornejše delo, ekspeditor na prevzemu živil. Kot sam pravi, je le postal to, kar si je želel. V tem poklicu je ostal do svoje upokojitve. Danes je predsednik Medobčinskega društva civilnih invalidov vojn Slovenije iz Celja ter tudi oseba, ki spremlja vse športne, predvsem šahovske prireditve njihove zveze.

Franc Ožir pa je tudi zmagovalec in človek, ki očitno zre v prihodnost. Na koncu oddaje je pozval mlade in njihove starše naj bodo previdni pri predmetih za katere ne vedo, kaj so. Čistilne akcije pred nekaj leti na Štajerskem so tudi terjale najdbo večje količine ubojnih sredstev. Več o tem pa v sobotni oddaji, 13. novembra, na Radiu Štajerski val na frekvencah: 93,7 in 87,6 MHz ter na njihovem spletu.