VSAK BOLNIK Z MULTIPLO SKLEROZO JE ZGODBA ZASE

V zadnjem avgustovskem tednu, 25. avgusta, smo se v živo pogovarjali v oddaji Odprta dlan na Radiu Zeleni val z predsednikom Združenja multiple skleroze Slovenije Pavlom Kranjcem, ki je v pogovoru z Borutom Pogačnikom spregovoril o multipli sklerozi, o bolezni, s katero živi že 45 let. Pri njemu se je začela že v mladih letih, praktično čez noč mu je odpovedala leva polovica telesa in zjutraj je začutil, da nima moči v rokah in ne more več stopiti na noge.

Pavle Kranjc je danes predsednik Združenja multiple skleroze Slovenije, kjer je bil prej tudi podpredsednik. Povedal je, da ima združenje okrog 2.100 članov in da so postali eden večjih izvajalcev osebne asistence, saj imajo v tem trenutku že 200 zaposlenih.

Pri tej in tudi drugih urgentnih bolezni je zelo pomembna hitra obravnava in diagnosticiranje, sploh v začetnih fazah bolezni, še posebno če nastane v taki akutni obliki, kot je v mladih letih pri P. Kranjcu. Zato združenje spodbuja zdravstvo, da je potrebno zadeve ustrezno in hitro obravnavati. V okviru Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani imajo posebno ambulanto za akutne primere, na katero se lahko osebe tudi direktno obrnejo. Je pa dejal P. Kranjc, da ne ve, če je to ravno prava pot, saj je prva pot za obravnavo na urgenci in na Polikliniki v Ljubljani.

Z letošnjim mednarodnim slogan, ki je »Povezovanje«, skušajo invalide povezovati, ker so ti običajno odrinjeni, tudi po lastni zaslugi, zato jih želijo s tem sloganom spodbuditi, da se  je potrebno kljub invalidnosti pokazati in jih ne sme biti sram, da so invalidi, saj invalidnost ni kužna bolezen, ki se lahko danes zdravi z medicino, včasih pa tudi z izolacijo. 

Katarina Lukešević