FIBROMIALGIJA – BOLEZEN NAŠEGA ČASA?

Vse več ljudi, zlasti žensk v obdobju po 40. letu in tudi prej opaža znake fibromialgije, ki jih še pred več leti niso znali uvrstiti v skup simptomov in težav, ki so dandanes dobili skupno ime fibromialgija.

V oddaji Odprta dlan, ste lahko v sredo, 16. junija, poslušali pogovor s podpredsednico Društva za fibromialgijo Slovenije Katjo Podgoršek in častno predsednico in soustanoviteljico društva Veroniko Felicijan. V zelo zanimivi oddaji, sta opozorili na številne simptome fibromialgije, za katero so značilne bolečine po različnih delih telesa, ki se tudi selijo v časovnih obdobjih, povzročajo nespečnost, težave z ravnotežjem in še druge številne stranske učinke. Če lahko povzamemo na kratko: zdravil ni, se pa uporabljajo določeni antidepresivi, vendar ne toliko zaradi potrtosti, kakor zaradi zviševanja praga bolečine, ki spremljajo bolnice in bolnike.

Sicer je veliko več primerov pri ženskah, vendar so tudi določeni primeri pri moških. Prav soustanoviteljica Veronika Felicijan, je pred 20. leti »srečala« na omrežju moškega, ki je bil star nekaj čez 20 let in tako se je zgodba z ustanavljanjem društva tudi pričela. Društvo je danes staro 17 let in ima okoli 1.450 članic in članov, ocenjujejo pa, da je oseb z fibromialgijo v Sloveniji veliko več.