ARTROZA ŽE PRI MLADIH

Podobno kot številne bolezni sodobnega časa, tudi artroza prizadeva vse mlajšo populacijo. Gostja sredine oddaje Odprta dlan Mojca Zelenko, je izjemno prepričljivo opisala nov pristop k artrozi, saj je tudi prevedla pomembno knjigo Laž o artrozi, o kateri smo že pisali v 27. številki Sporočevalca.

To pot pa je odgovarjala tudi številnim poslušalcem, ki jih je zanimalo, kaj in kje lahko tudi sami, kaj postorijo, da bi se pozdravili. Povedala je, da obstaja kar nekaj terapij, ki jih tudi sama izvaja. Vsekakor pa bo dobrodošla tudi knjiga Laž o artrozi, ki je pravi učbenik metod, ki pomagajo.

Govorila je tudi o vse nižji starostni stopnji bolnikov, saj zbolevajo že najstniki. Večina obolelih ima artrozo v dlaneh, kar je posledica večmesečne uporabe pametnih telefonov in vedno istih gibov. Podoben je tudi primer 17-letnika, ki so mu operirali že obe koleni, pa na žalost ni izboljšav. V oddajo se je javila tudi poslušalka z Dolenjske, ki se ravno te dni odpravlja na operacijo kolka. Gostja oddaje jo je opozorila, da mora absolutno po operaciji izvajati določene fizioterapevtske vaje, da se ponovno kite in mišice privadijo na nove okoliščine, ki so nastale zaradi operacije.

Oddaja je bila prekratka za vse podrobnosti in zanimivosti o artrozi, ki, kot je bilo že omenjeno, vedno bolj posega tudi v mlajšo generacijo. Osnovna težava artroze je namreč ta, da se naši sklepi, mišičje in kite tako navadijo enih in istih gibov, da prihaja do neenakomerne obrabe hrustanca. Tudi v tem pogledu je bila zelo optimistična in je povedala, da je mogoče hrustanec tudi obnoviti z določenimi vajami, ki so opisane v knjigi Laž o artrozi.