MOŽGANSKA KAP JE NEPREDVIDLJIVA

Včerajšnja oddaja Odprta dlan je bila izjemno zanimiva, saj je bila gostja oddaje prof. dr. Bojana Žvan, izjemno znana in zaslužena slovenska nevrologinja, ki jo dobro poznajo tudi v celotni regiji. Govorila je o možganski kapi ter o povezavah s kardiovaskularnim sistemom ter še zlasti o prevenciji. V javnosti je še premalo znan njen projekt TeleKap, ki se je pričel uresničevati in delovati že leta 2015 in danes omogoča takojšnjo pomoč bolnikom s kapjo preko tv povezave v večini slovenskih bolnišnic.

Dr. Bojano Žvan smo naprosili, da nam v eni od prihodnjih številk Sporočevalca opiše, kako deluje ta projekt in kaj lahko bolniki s kapjo pričakujejo v prvih štirih urah, ki so izjemnega pomena za takojšnji poseg. Prav časovno okno je odločilno za to, koliko možganskih celic bo propadlo, dokler se krvavitev ne ustavi. Število možganskih celic je veliko, vendar kljub temu jih precej propade in tisti centri, ki so ogroženi, ker ne dobijo hrane in kisika, lahko za vedno odmro.

Tudi področje rehabilitacije pri nas še ni v polnosti zaživelo, čeprav se lahko primerjamo z drugimi evropskimi državami, toda kljub vsemu je potrebno storiti še veliko korakov, ki jih predvideva Deklaracija akcijskega načrta možganske kapi za Evropo, ki jo je med drugim tudi podpisalo Združenje invalidov – Forum Slovenije. Dr. Žvanova je bila prijetno presenečena glede participacije združenja pri vseh takšnih projektih ter seveda še bolj nad izjemno kvaliteto radijskih oddaj, ki so namenjene promociji zdravja, bolnikom, invalidom širom Slovenije.

Prav poslušalci te oddaje so bili tudi pomemben člen včerajšnje oddaje, saj so imeli kopico vprašanj na temo možganske kapi. V oddaji je sodelovala tudi Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica, ki zastopa prav varovanje zdravja, veliko znanja in graditev zaupanja. To pa so področja, ki jih v tem času izjemno potrebujemo.