ALZHEIMERJEVA BOLEZEN SE DA UPOČASNITI

Vse več, tudi mlajših oseb, v zadnjem času trpi za Alzheimerjevo boleznijo, ki jo je življenjski slog pa tudi številne dodane primesi k hrani in še zlasti pomanjkanje določenih mineralov, vitaminov in drugih dejavnikov močno razširilo, zlasti v bolj razvitem svetu. Zato smo v oddajo Odprta dlan povabili urednico Založbe Domus LITISIA Alenko Kolenc Krajnik, ki je v oddaji zelo natančno razložila vzroke za nastanek te bolezni, kakor tudi nekaj preventivnih ukrepov v zvezi s tem. Poslušalce so zanimali zlasti vzroki, zakaj do tega tako množično prihaja.

Gostja je povedala tudi, da ima bolezen v velikem številu primerov tudi genetsko pogojenost, saj opažajo, da imajo otroci staršev, ki so zboleli za eno od vrst demenc veliko možnosti, da jo v določenem starostnem obdobju tudi sami dobijo.

Seveda pa je mogoče tudi na genetsko pogojenost vplivati s tem da skušamo zmanjšati vpliv dejavnikov, ki so zlasti prisotni v primeru različnih vnetij, kakor tudi zaradi vpliva živega srebra, ki ga je sicer veliko v gojenih večjih ribah, kot na primer v primeru tune ter v primeru zobnih zalivk, ki so bazirane na živem srebru. Delo Dale E. Bredesen Adijo, Alzheimer zelo podrobno opisuje primere pojava bolezni ter je popestreno tudi s številnimi lahko berljivimi zgodbami oseb ki so zbolele.

V nadaljevanju oddaje pa je Alenka Kolenc Krajnik predstavila tudi zanimiva dela slovenskega filozofa in psihoterapevta Martina Kojca, katerega najbolj pomembno delo Učbenik življenja je bila nazadnje edina knjiga opore našemu nekdanjemu predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku in je še zdaj prodajna uspešnica. Gostja oddaje je omenila, da ima to knjigo vedno pri sebi ter da ji služi resnično za učbenik ravnanja pri težkih odločitvah.

Borut Pogačnik