VSI DOBIJO POTREBNO POMOČ

Medobčinsko društvo delovnih invalidov iz Celja je ena izmed redkih, ki že lani ni zaprlo svojih vrat za člane in nečlane in se je dejavno vključilo v pomoč tej skupini prebivalstva na širšem celjskem področju, katerega štiri občine pokrivajo.

V oddaji Odprta dlan, 28. aprila, je predsednica društva Dragica Mirnik natančno razložila, kako so se odzvali na številne klice ob pomoči ljudem, ki so se znašli v hudi situaciji že kmalu po izbruhu covida-19. S pomočjo prostovoljcev in svojih članov, so obiskovali invalide in druge ranljive posameznike, ki so velikokrat želeli, da se kdo z njimi pogovori in prinese hrano in druge potrebne življenjske dobrine ter jih morda pusti, kar pred vrati, saj se sami niso upali niti do trgovin. Strah je bil upravičen, saj je že kmalu po izbruhu, izgubilo boj s korona virusom 27 članic in članov, veliko pa jih je še vedno na respiratorjih v Splošni bolnišnici Celje ali pa v drugih bolnišnicah, kamor so bili odpeljani zaradi kompliciranega poteka bolezni.

Dragica Mirnik je tudi povedala, kako je izjemno pozorna na uporabo vseh zaščitnih sredstev, in ne more verjeti, da so ljudje še vedno tako lahkomiselni in se družijo brez zaščite.

V oddaji se je oglasila tudi članica Združenja invalidov – Foruma Slovenije, ki je toplo pozdravila dolgoletno odlično sodelovanje tega društva z združenjem, s katerim skupaj premagujejo vse težave na celjskem področju. Tudi drugi številni klici v oddajo so potrdili, kako pomembno je delovanje tovrstnih društev pri omejevanju pandemije in seveda tudi pri pomoči invalidom, kar obe društvi izjemno dobro opravljata.

Mirnikova je podrobno opisala osem posebnih socialnih programov, ki jih izvajajo in tudi, kaj vse so pripravili še za čas do konca leta, vendar pa pri vsakem programu velja, da so skupine omejene na deset ljudi. Ni pozabila povedati tudi, kako njihov prijatelj iz Nemčije skrbi za slovenske invalide in da je v zadnjih letih daroval že več kot sto invalidskih vozičkov, električnih postelj za bolnike in invalide ter celo otroške igrače.

Povedala je tudi, kam se lahko vsi obrnejo, če potrebujejo kakršenkoli voziček ali posteljo in to ne glede, kje v Sloveniji žive. O tem pa smo tudi pisali že v Sporočevalcu in verjetno še bomo, ker pomoč še vedno ne usahne. 

Borut Pogačnik