VSE VEČ STANOVANJ

Vse več stanovanj, vendar še najmanj desetkrat premalo, sta povedala gosta oddaje Odprta dlan v sredo, 5. maja. Direktor Javnega stanovanjskega sklada MOL Sašo Rink je opozoril na statistične podatke, ki kažejo, da v Ljubljani izjemno primanjkuje stanovanj in da se situacija ne bo še kmalu popravila. Čeprav bodo do poletja razdelili ključe kar 174-im prosilcem, pa bo to le kaplja v morje.

Se pa v letošnjem in prihodnjem letu na različnih ljubljanskih lokacijah pripravlja gradnja za več sto stanovanj, kar bo vsaj nekoliko zmanjšalo pritisk na sklad.

Že lani smo poročali o rentnem odkupu, ki omogoča, da stanovalci, ki žele odprodati svoje stanovanje zaradi stroškov ali starosti, v njem še ostanejo in dobivajo rento, ki doseže mesečno tudi 600 eur, odvisno od vrednosti stanovanja. Ta mesečna renta omogoča lastniku – prodajalcu, da ostane v stanovanju vse do svoje smrti, hkrati pa prejema lep znesek za kritje življenjskih stroškov. Sicer pa bo o tej temi, direktor Sašo Rink, pripravil članek, ki ga bomo tudi objavili.

Namesto direktorja Stanovanjskega Sklada RS, mag. Črtomirja Remca, pa je zaradi njegove nujne odsotnosti prišla Tamara Rozman, ki dejavno sodeluje pri projektu Stanovanj za mlade na Gerbičevi ulici na ljubljanskem Viču. Gre za zelo zanimiv projekt in objekt, o katerem smo že lani govorili in ki je tik pred vselitvijo. Mladim od 18. do 29. leta bodo ponudili 109 enot, od katerih jih bo kar 12 namenjeno gibalno oviranim. Sicer pa bo 52 enot za dve osebi, 43 enot za eno osebo in 2 enoti za tri osebe.

Zanimanje za stanovanja na Gerbičevi je izjemno, saj bo imela vsaka enota tudi svojo čajno kuhinjo, bo pa tudi skupna jedilnica v pritličju zgradbe, kjer bo tudi nekakšna restavracija. Veliko bo tudi prostora za druženje in druge aktivnosti. »Gerbičeva« bo tudi priložnost za medgeneracijsko srečevanje in sodelovanje, kar je novost v stanovanjski ponudbi tudi v Sloveniji.

Veliko poslušalcev je tudi sodelovalo v tej oddaji in so jih zanimali zlasti pogoji za najem neprofitnih stanovanj, imeli pa so tudi vprašanja glede gradnje sklada v drugih krajih države. Tamara Rozman je podrobno pojasnila, kje vse v Sloveniji se bodo stanovanja letos in v prihodnjem letu še gradila.

Borut Pogačnik