KARIERA SLEPEGA PISCA

Esejista, književnega kritika, pisatelja in scenarista Mitjo Čandra, smo že predstavili v zvezi z njegovo knjigo Slepec v prejšnji številki. V sredini oddaji Odprta dlan, pa smo se z njimi pogovarjali o njegovem življenju in delu, saj je zelo zanimiv sogovornik, poln izkušenj iz kulturnega in političnega življenja naše države. Imel je tudi pomembne zadolžitve, ko je bilo njegovo rodno mesto Maribor Evropska prestolnica kulture.

V tej oddaji pa smo predstavili nekaj zanimivih in zelo odmevnih književnih del, ki jih je izdala Založba Beletrina, katere direktor je zadnjih šest let. Te knjige in njihovi avtorji so bili tudi predmet treh zanimivih nagradnih vprašanj. Šlo je za avtorje, kot so: Bronja Žakelj, Vlado Kreslin in Feri Lainšček. Samo knjigo Bronje Žakelj so do sedaj že v 17.000 izvodih, kar je za slovensko knjižno okolje precej visoka številka. M. Čander je tudi predlagal, da bi morda Bronjo Žakelj povabilo v katero od oddaj Odprta dlan, saj je bil prijetno presenečen nad odzivom poslušalcev, ki so sodelovali v oddaji.

Vse skupaj pa nas verjetno veseli to, da slovenska knjiga, kljub številnim družabnim omrežjem in izjemni gostoti informacij, še nikakor ni propadla, ampak se s pomembnimi knjižnimi uspehi, samo še potrjuje njena pomembnost v času in prostoru.

Nekateri poslušalci, kot Jernej iz Suhe krajine, je želel Mitju Čandru, da bi čimprej napisal znova kakšen roman, saj ga zelo ceni in se mu zdi dober avtor. Enakega mnenja pa so bile tudi še tri poslušalke iz različnih koncev Slovenije, kar je nedvomno lep dokaz, da znamo ceniti kleno domačo besedo.

Kljub svoji težki slabovidnosti – uradni slepoti, pa je Mitja Čander tudi književni kritik, ki zna presoditi, katera dela bodo uspešna in jih tudi uvrstiti v nabor izdaj svoje založbe. V tem pogledu smo skupaj z gostom pritrdili Pavčkovemu reku: »Če ne bomo brali, nas bo pobralo!«