PREŠERNOV NAGRAJENEC V NAŠI ODDAJI

Malokdo ne pozna Ferija Lainščka letošnjega Prešernovega nagrajenca, pisatelja, pesnika, scenarista ter avtorja tekstov številnih zabavnih in celo zborovskih pesmi. Je pa tudi opisovalec sveta drugačnosti, in prav zato smo bili še posebej pozorni na nekatere njegove romane in črtice, ki opisujejo življenje drugačnih, predvsem Romov, invalidov, revnih in pozabljenih v tem in preteklih časih.

Kot smo že v napovedniku te oddaje povedali, je bil kot prejemnik Kresnika v naši oddaji že leta 2007. Takrat ga je prejel za roman Muriša.

V sredini oddaji pa smo ga zaprosili za poglobljen pogled na njegov zadnji roman Kurji pastir, ki je prvi del trilogije, izdan v Založbi Beletrina, o čemer več pišemo pod rubrike Knjižne novosti.

Posebno zanimivo pa je bilo presenečenje, ko je avtor oddaje Borut Pogačnik, Feriju Lainščku mimogrede omenil, da se mu je noč pred oddajo sanjalo o pokojnem pisatelju Petru Božiču, o katerem se mu še nikoli prej ni, ki je bil v tej sanjski sliki povsem živ in živahen. Voditelj oddaje ni prej vedel, da sta se s F. Lainščkom onadva sploh poznala. Gost oddaje pa je bil izjemno presenečen, saj je bil prav Peter Božič tisti, ki mu je utrl pot v literaturo 1982 in je bil tudi njegov prvi mentor.

Na prvi pogled je zadeva morda banalna, vendar pa je potrebno vedeti, da prav F. Lainšček črpa iz kolektivno nezavednega snov za svoje romane. In ker je voditelju oddaje psihologija C. G. Junga, ki je odkril to plast nezavednega zelo blizu, je bila povezanost sanj in nastopa povsem jasna. Oddaji lahko prisluhnete v arhivu Radia Zeleni val (https://soundcloud.com/radiozelenival/sets/odprta-dlan-2021), sicer pa je bila oddaja na željo mnogih poslušalcev predvajana tudi včeraj, 18. februarja, na omenjenem radiu v istem času.