POT DO POSLUŠANJA S POLŽEVIM VSADKOM

V sredo, 20. januarja, smo v oddaji Odprta dlan gostili predsednika Medobčinskega društva gluhih in naglušnih iz Velenja Franca Forštnerja in sekretarko tega društva Urško Jakop. V skoraj 50 minut trajajoči oddaji, je predsednik društva, ki deluje v društvu že deset let, spregovoril o svoji okvari sluha, in kako je do enajstega leta starosti bil slišeča oseba, ko je še slišal normalno, pozneje se je pa stvar s sluhom samo še poslabšala. Postal je popolnoma gluha oseba na obe ušesi. Še danes nihče ne ve vzroka, ne on in ne medicina, zakaj je prišlo do te izgube. Trda in prav nič enostavna z veliko odrekanja, ampak vredna, se je začela pot poslušanja, natančneje leta 2005, ko je bil operiran.

Franc Forštner, ki bi brez polževega vsadka ostal popolnoma gluha oseba, pove, da je bila odločitev za vsadek prelomnica v njegovem življenju. Z njim si je izboljšal kvaliteto svojega življenja. Vsaka oseba pa tudi ni primeren kandidat za ta vsadek. Medicinska stroka je tista, ki ima končno besedo pri temu, ali je nekdo tista oseba, ki ji bo polžev vsadek po operativnem posegu omogočil slišati. Predsednik društva doda, da so načeloma skoraj vse operacije do sedaj bile uspešne in da se s samo operacijo začne delo življenja, v katerega je potrebno vložiti veliko truda, volje in premagati marsikatero oviro.

Sekretarka društva Urška Jakop, ki je že enajsto leto zaposlena na društvu, je govorila tudi o štirih posebnih socialnih programih in projektih društva, ki so odsev posebnih potreb njihovih članov. Povedala je tudi, da se je tekom službe naučila znakovnega jezika.

Za poslušalce sta pripravila tudi dve zanimivi nagradni vprašanji, ki sta vzpodbudili sodelovanje za radijskimi  sprejemniki.