O INVALIDIH IN POKRAJINAH

V četrtkovi oddaji Odprta dlan, 4. decembra 2020, so predstavniki Državnega sveta RS predstavili projekt oblikovanja pokrajin, ki se bodo oblikovale v naši državi zaradi različnih potreb, ki jih narekuje čas na področju lokalne samouprave.

Predsednik sveta Alojz Kovšca je povedal, kako je tudi z vidika dogovarjanja s pokrajinskimi vodstvi v sosednjih deželah pomembno, da se dogovarjamo tudi na tej ravni. Patricija Šašek je podrobno seznanila poslušalce s postopki in roki oblikovanja pokrajin, ki naj bi bili povsem zaključeni šele leta 2030, kajti vmes je potreben tudi prenos z različnih funkcij občin na pokrajine.

Dušan Strnad, državni svetnik in župan Občine Ivančna Gorica, pa je spomnil, kako pomembne so pokrajine tudi pri zagotavljanju določene infrastrukture. Kot primer je navedel dogovarjanje številnih občin ob dolenjski železniški progi, ko je bilo potrebno zbrati vse župane, da so se ti dogovorili o posodobitvi te proge, medtem ko je bilo to v sosednji Hrvaški veliko lažje ter je tam zadoščal samo predstavnik županije, ki imajo na Hrvaškem status pokrajine.

Vsi trije gostje so poudarili tudi pomen vloge invalidov v naši državi, ki imajo v Državnem svetu pomembnega zaveznika, saj je Državni svet prvi dom civilne družbe. Ravno dan prej je bil, 3. december Mednarodni dan invalidov.

Borut Pogačnik