BREZ PODPORE UKREPOM NE BO ŠLO

Tokratni gost oddaje Odprta dlan, v sredo, 9. decembra, je bil dr. Vinko Gorenak, ki je želel neposredno odgovarjati na vprašanja poslušalk in poslušalcev, zato je bila oddaja še bolj pestra in zanimiva. Že v začetku oddaje smo mu postavili vprašanje, zakaj je Slovenija med prvimi v Evropi po številu mrtvih na 100.000 prebivalcev in tudi po obsežnosti primerov Covid-19? Vinko Gorenak, ki je državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade je odgovoril, da je po rezultatih Mediane pri nas situacija naslednja: 30% vprašanih se ne drži ukrepov, 30% jih krši, kar skupaj pomeni, da kar 60% prebivalstva ne spoštuje v polnosti vseh predpisanih ukrepov. Po drugi strani pa ni primera v Evropi, da bi opozicija, kar zadeva zaščitne ukrepe proti epidemiji, nasprotovala vladi, kakor se to dnevno dogaja pri nas. Zato nas številke ne smejo čuditi ob takšni nedisciplini in nespoštovanju politične in splošne kulture.

V. Gorenak je tudi naštel vse pomembne cilje in zadolžitve vlade do junija 2021, ko bo ta vlada tudi vodila evropske zadeve. Po vodenju pa bo že čas za predvolilne kampanje in podobna opravila. Kot bistvene cilje je navedel spoprijemanje s posledicami koronavirusa, 7. paket ukrepov za blažitev posledic epidemije, oblikovanje demografskega sklada ter predvsem sprejem proračuna in drugih pomembnih zakonov.

Dr. Vinku Gorenaku in Vladi RS je pri izvajanju ukrepov zaželela veliko uspehov tudi priznana slepa glasbenica in pesnica Mirjana Šernek, o kateri pa pišemo v posebnem članku.

Poslušalko iz Ljubljane je zanimalo, kako bo reagirala Vlada RS na medsebojne dogovore med Hrvaško in Italijo o izkoriščanju Jadranskega morja. Sekretar dr. V. Gorenak je povedal, da že od samega začetka nastopa te vlade potekajo pogovori med Slovenijo in Hrvaško o razmejitvah na Jadranu, vendar je to del tihe diplomacije. Drugo poslušalko pa je zanimalo mnenje o čestitkah predsednika Vlade dosedanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki po sedanjih podatkih sodeč, ni zmagal. Dr. Gorenak je pojasnil, da je bil tvit poslan še pred poluradno razglasitvijo rezultatov in to ne osebno predsedniku D. Trumpu, ampak Republikanski stranki. Slovenski mediji pa so to prikazali nekoliko po svoje.

Poslušalka, ki dobro pozna zdravstvo in ki je nekoč tudi sama tam delala, je imela vrsto vprašanj, ki zadevajo ukrepe. Tako je opozorila, da je popolnoma nesmiselna ukinitev javnega prometa, ampak bi po njeni presoji morali ponuditi več avtobusov in vlakov, ne pa da se ljudje – po pet oseb gnetejo v osebnih avtomobilih ali v kombijih. Prav tako je bila začudena nad različnimi interpretacijami javnega govorca vlade Jelka Kacina in ministra za zdravje Tomaža Gantarja, kakor tudi o različnostih rezultatov. Ob tem je gost povedal, da se rezultati zbirajo na različnih ravneh in da lahko pride do nekoliko spremenjenih številk. Kar pa zadeva tudi morebitna nasprotja med ministrom za zdravjem in ministrom za gospodarstvo, pa so ta nasprotja precej manjša, kakor jih predstavljajo.

Sekretar dr. V. Gorenak je tudi govoril o trenutni situaciji v koaliciji, ter je bil mnenja, da je težko reči, da bi ta koalicija razpadla, saj da zato dejansko ni nobenega razvidnega ali do zdaj izrečenega nasprotovanja s strani koalicijskih partnerjev. Prav tako je omenil, da novi predsednik DESUS-a Karl Erjavec, ni nikjer jasno in javno povedal, da bo stranka DESUS odšla iz koalicije.

V oddaji smo tudi omenili, kako še vedno nekateri klicatelji na dežurno službo Združenje Invalidov – Forum Slovenije, dvomijo o obstoju virusa Covid-19 in kako ostanejo brez besed, ko jim predlagamo, naj gredo potem pomagat v kakšen dom (DSO), saj se jim ne bo nič zgodilo, če virus ne obstaja…

Dr. V. Gorenak je ob tem povedal, kakšno veliko škodo za zdravstvo je povzročila oddaja Tarča na TVS, ko so v studiu soočili dr. Milana Kreka in enega redkih slovenskih zdravnikov, ki je trdil, da virusa ni oziroma da Covid-19 ne predstavlja nobene nevarnosti. To je bil trenutek, je povedal dr. Gorenak, ko se je Slovenija dejansko razdelila na pol glede ukrepov, saj bi takšnega zdravnika ne smeli postaviti v enak položaj kot je bil dr. Milan Krek. Dogodki po tej Tarči so nedvomno pokazali, da so bila zdravnikova stališča povsem napačna, strokovno neutemeljena in zavajajoča. Dr. V. Gorenak je bil skozi vso oddajo objektiven in mu res ni bilo očitati nikakršnega politikanstva. Obljubil je tudi, da bo po novem letu, rad prišel zopet pred mikrofone te oddaje in povedal, kaj je novega na področju delovanja Vlade.

Borut Pogačnik