POMAGAJMO SI! Z VAMI VSE DNI V TEDNU DEŽURNA PSIHOSOCIALNA SLUŽBA POMOČI IN OPORE

Kako zelo potrebujemo sogovornika, varnost, kratek pogovor ali objem, se je občutilo v trenutku, ko se je svet, v katerem živimo ustavil in z njim tudi nekateri naši rituali. Vso to pomanjkanje po svobodi in človeški bližini so najbolj občutili invalidi, starejši ter vse ostale ranljive skupine.

Zaradi prevelike osamljenosti in prisilne odmaknjenosti od zunanjega sveta, prihaja do veliko več primerov depresije, občutka doživljanja anksioznosti in strahu zaradi virusa, pričakovanega povečanega stresa zaradi izgube službe ali omejitve obiskovanja bližnjih sorodnikov  ter tudi do samomorilskih misli.

V četrtkovi oddaji Dobro jutro na TV SLO1 (5.11.2020), je o vseh teh primerih in klicih po pomoči spregovoril vodja dežurne psihosocialne službe pomoči in opore invalidom ter drugim ranljivim skupinam, Borut Pogačnik,izkušeni sociolog in psihoterapevt, k je povedal voditeljici oddaje Špeli Močnik, da se na dežurno službo Združenja invalidov – Foruma Slovenije obrača vedno več ljudi, ki potrebujejo konkretno pomoč, psihično oporo ali pa samo želijo slišati človeški glas. »Oddaljen« socialni stik je že pomagal rešiti marsikatero življenje v času Covida-19.

»Ko se je pojavila prva epizoda, kar zadeva sam Covid, smo mi takoj, to je že 16. marca, pričeli s svojim delom. Namreč jezilo nas je in nas še jezi to, da organizacije, ki smo bile ustanovljene za pomoč ljudem, ne bi priskočile ljudem na pomoč, ampak bi se zapirale. To je popolnoma v nasprotju z vsemi akti pa tudi z moralo, zato je potrebno ljudem v tem času še bolj pristopiti in svojim članom pritiči čimbolj naproti. Tudi v domove je bila pred kratkim usmerjena naša pozornost, kjer smo jih tudi redno obiskovali« je izpostavil B. Pogačnik in spregovoril še o vrsto različnih dnevnih klicih po pomoči in tudi o osebni pomoči na terenu v zadnjih mesecih.

Med 8. in 21. uro (tudi  ob koncih tedna in praznikih) še naprej deluje psihosocialna služba pomoči in opore invalidom ter drugim ranljivim skupinam na telefonski številki 041 381 679, prav tako pa tudi preko elektronske pošte: info@zifs.si.

Na terenu se bodo, kot že doslej, vsa pomoč (oskrba z recepti, zdravili, prehrano in drugimi življenjskimi potrebščinami, obisk grobov v njihovem imenu, vzpostavljanje stikov z zdravstvenimi in drugimi ustanovami ter ostalo) izvajala pod popolno in predpisano zaščito, kot jo predpisuje NIJZ. Združenje invalidov – Forum Slovenije bo še naprej prispevalo k zaščiti invalidov in drugih ranljivih skupin ter nadaljevalo s pomočjo in oporo v času koronavirusa.