BLIŽA SE 30. LETNICA SAMOSTOJNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE

Predsednik Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991, Drago Koprčina je v oddaji Odprta dlan v sredo, 4. novembra, opozoril na pomemben mejnik v zgodovini samostojne Slovenije, saj bo junija minilo 30. let od naše osamosvojitve. Govoril je tudi o nastanku združenja in njegovi poti do nacionalne invalidske organizacije, pri čemer je posebej opisal napore, da bi našli svoje mesto v Zvezi vojaških vojnih invalidov, kar pa v tej zvezi ni bilo sprejeto.

Združenje izvaja tudi posebne socialne programe, ki so posebej namenjeni invalidom in svojcem padlih v vojni za Slovenijo. Povedal je tudi, da je veliko vprašanj v zvezi s statusi teh invalidov, kakor tudi svojcev, ostalo še danes odprtih. V združenju si prizadevajo, da bi ta vprašanja uspešno rešili v bližnji prihodnosti.  Tudi kar zadeva pandemijo, je ta precej otežila izvajanje programov. Veliko imajo prošenj za materialno-socialno pomoč članom, saj se ti nahajajo v težkih eksistenčnih situacijah, prav zaradi njihovega neurejenega položaja.

O bližajoči se 30. letnici samostojnosti, bodo pripravili zanimiv kulturni program, kjer želijo združiti tako desne kot leve politike, saj so sami politično nevtralni in se jim zdi kakršna koli delitev v teh časih, zelo škodljiva in ne vodi k umirjanju razmer v naši državi.

V oddajo se je oglasilo več poslušalcev. Tako je ena izmed poslušalk postavila vprašanje, zakaj se vse tri organizacije, ki zadevajo vojaške vojne invalide ne združijo v eno samo, saj bi tako bili boljši sogovornik državi. Druga poslušalka pa je opozorila na dvojenje članov v posamičnih organizacijah, saj občinska društva invalidov združujejo tudi več vrst invalidov poleg delovnih, ki so v takih društvih v večini. Gost oddaje, Drago Koprčina, je povedal, da ni v tem nič slabega, če dobivajo pomoč na več načinov. Tudi njihovi člani so verjetno člani društev invalidov po občinah, kar pa ni slabo, zlasti kar zadeva stike med ljudmi, saj so ti v zadnjem letu zaradi Covida-19 precej omejeni. O invalidih iz vojne 1991 za zdaj nismo veliko poročali. Nazadnje je bil gost takšne oddaje Jože Romšak, 9. avgusta 2007, v oddaji Drug z drugim na Radiu Triglav, ki pokriva Gorenjsko. Vsekakor pa bomo o njih še poročali in bodo tudi gostje naših oddaj v prihodnje.

Borut Pogačnik