VEČKRAT GRE TUDI ZA DOSTOJANSTVO

Dr. Jure Toplak, strokovnjak za ustavno in evropsko pravo, je skupni kandidat Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije ter še nekaterih drugih organizacij za člana Odbora združenih narodov (ZN) za pravice invalidov. Volitve bi morale biti že marca, vendar so bile preložene na letošnji december. Trenutno pa se še ne ve, kako bodo potekale. Vsekakor pa bo 183 predstavnikov držav ZN volilo polovico od 18 članov odbora. Za teh devet članov pa je skupaj z našim kandidatom, kar 28 predstavnikov različnih držav.  Ob tem naj povemo, da je že bil naš član odbora mag. Cveto Uršič pred več leti.

Dr. Toplak pa bo sicer gost nedeljske oddaje Sončni žarek na valovih Radia Celje, in sicer 8. novembra med 19.15 in 19.45 uro. Oddajo boste lahko poslušali na frekvencah: 95,1, 95,9, 100,3 in 90,6 MHz.     

V oddaji boste lahko slišali, zakaj se je dr. Toplak sploh prijavil za kandidata in katere pravice invalidov v naši državi so najbolj zapostavljene. Kot boste slišali, je med drugim povedal tudi, da je v primeru naših sodišč in pravnega reda velikokrat vprašljivo dostojanstvo invalida kot osebe in človeka, kar nedvomno ne ustreza standardom človekovih pravic nasploh, še posebej pa tudi pravic invalidov do enake in seveda tudi spoštljive obravnave pred sodišči.

Dr. Jure Toplak je praktično z invalidi povezan že skozi vse življenje, saj je po očetovi strani polovica bratov imela oziroma ima mišično distrofijo. Sicer pa dr. Toplak predava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru ter na univerzi Alma Mater Europaea, občasno pa tudi na Univerzi Fordham v New Yorku.