OD BERAČENJA DO DRUŽBENE SKRBI ZA SLEPE IN SLABOVIDNE

V oddaji Sončni žarek na valovih Radia Celje bo to nedeljo ob 19.15 gost oddaje Matej Žnuderl, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. V pogovoru z Borutom Pogačnikom se bosta sprehodila skozi sto let obstoja zveze.

Na tej poti je bilo veliko prelomnic, težav, pa tudi radostnih trenutkov. Ob razpadu Avstro-Ogrske monarhije, je bil poudarek na zdravju oči in očesne higiene. Družbena skrb pa je bila zreducirana le na beračenje. V teh stotih letih so se spreminjali načini zaposlovanja slepih, da bi v današnjem času ostali skoraj enakovredni ostalim državljanom, tako po izobrazbi kot po pričakovanju okolice do njih.

Kot bo predsednik M. Žnuderl povedal, je dandanes s pomočjo asistentov in sodelavcev lahko slepa oseba skoraj izenačena z drugimi sodelavci.

Zveza ima tudi v sedanjem času še veliko nerešenih vprašanj napram državi, kar zadeva podarjena zemljišča na Okroglem pri Kranju, pa tudi glede visoke najemnine za knjižnico slepih ter še obilo manjših stvari.

V oddaji boste lahko slišali tudi, koliko odličnih skladateljev, pevk in pevcev, literatov in drugih umetnikov se je v vsaki generaciji slepih udejstvovalo in nam podarilo pomembne dosežke na teh področjih.

Oddajo boste lahko to nedeljo, 13. septembra, spremljali na frekvencah Radio Celje, ki so: 95,1, 95,9, 100,3 in 90,6 MHz. Vabljeni k poslušanju!