BO JESEN ŠE BOLJ TVEGANA?

Znanstveniki, ki se ukvarjajo s preučevanjem koronavirusa, so si že v marsičem enotni. Vsekakor pa drži, kar je povedal Anthony Fauci, da smo vsi povezani v tej pandemiji in da bomo skozi njo tudi vsi prešli. Vprašanje pa seveda je, kako, kdaj in s kakšnimi posledicami?

Kot je povedal za Jutarnji List Dimitri Krainc (verjetno naše gore list), predstojnik Klinike za nevrologijo na Northwestern University v Chicago, so že opazni takoimenovani postvirusni sindromi, ki so podobni encefalomielitičnim in ki se kažejo v možganskih vnetnih procesih s sindromom kronične utrujenosti. Sicer pa opozarja, da ima večina pacientov s covidom-19 težave na področju živčnega izvora.

Na temelju študij španskih pacientov, se je odkrilo, da je v 57% primerov prišlo do vsaj enega nevrološkega problema in to v razponu od glavobolov pa vse tja do kome. Enako so pokazale tudi študije s Kitajske, Velike Britanije in ZDA.

Že v času pred in med okužbo so zvečine prisotne tudi težave z vrtoglavico, glavobolom, spremembo zavesti, akutno cerebrovaskularno boleznijo in celo z epileptičnimi napadi, ki jih prej ni bilo. Številni tudi poročajo o izgubi okusa in vonja, bolečinah v mišicah ter težavah s koncentracijo. Virus ne vpliva samo na pljuča, ampak praktično na vse človekove notranje organe.

Pri naši dežurni psihosocialni pomoči in opori ranljivim skupinam covid-19 smo tudi ugotovili, da so bili prisotni simptomi razdražljivosti, dezorientiranosti, depresivnosti, anksioznosti (tesnobnosti) ter neutemeljenih bojazni. Vse to kaže, da gre pri tem virusu morda za neposredni napad na možganske celice ali pa preko posrednih mehanizmov. Ne smemo pa tudi pozabiti, da je pandemija povzročila tudi določene težave s paniko zaradi številnih smrti, bojazni ljudi, da bodo zboleli, finančnih težav, izolacij in samoizolacij ter sploh zaradi zmanjšanja stikov z okoljem.

Dr. Ivan Đikić pa opozarja tudi na drugi val epidemije, ki nas bo dosegel jeseni. Premor med obema valovoma je nastal zaradi poletja, ko so sevi virusa manj sposobni okužiti ljudi, pri čemer je zelo pomembno, da je večina ljudi na prostem in da si tudi v tem času lahko pridobijo, kar nekaj kondicije na svežem zraku in soncu, kar se bo nedvomno pokazalo kot pozitivno tudi v jeseni.

Z jesenjo namreč prihaja še takoimenovana »navadna« gripa, ki bo skupaj s covidom-19 lahko precej usodna.

Poleg cepiv, ki se prav zdaj preizkušajo na različnih klinikah, bodo tudi zelo pomembna zdravila, ki bodo delovala na encime koronavirusa ter na ta način tudi preprečevala okužbo. Kmalu bodo na voljo tudi hitri testi, ki bodo podobni testom za preverjanje nosečnosti in se bodo lahko uporabljali v vsakem gospodinjstvu.

Vsi znanstveniki pa dvomijo v točnost številk okuženih ter še vedno menijo, da so verjetno prave številke okuženih v največjih državah, kar 40-krat večje od prikazanih. Nobena skrivnost ni, da so zmanjševanja števila okuženih temeljila in še temeljijo na različnih političnih predpostavkah, kar pa ni obrodilo nobenega posebnega napredka, saj število okuženih in umrlih v največjih državah sveta strmoglavo narašča.

Anthony Fauci ima zelo prav, ko pravi, da smo povezani v tej pandemiji, vendar se njegov glas niti v njegovi domovini ne sliši rad. Omenjene nevrološke težave oseb, pa naj gre za ranljive skupine ali ne, so že močno razraščene tudi pri nas in tovrstne dežurne psihosocialne pomoči bodo jeseni verjetno še bolj obiskane. Predpostavke o nadvse hudi pandemiji, ki prihaja, so bile že v letošnjem marcu popolnoma utemeljene, zato je  Združenje  invalidov – Forum Slovenije, pravilno ocenilo to nevarnost in ustanovilo dežurno psihosocialno pomoč  za oporo vsem ranljivim skupinam.

Borut Pogačnik