SKUPAJ ZMOREMO!

Na Radiu Zeleni Val je 13. maja potekala kontaktna oddaja Odprta dlan, ki je bila posvečena pandemiji in vplivu koronavirusa na naša življenja. Gost oddaje je bil dr. Milan Krek, ki je nekaj dni prej prevzel vodenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V oddaji je podal nekatere odgovore na vprašanja, kako so v obalnih občinah uspeli zajeziti, tako blizu Italije, to epidemijo, da se ni razširila in kako varno je dopustovanje v avtokampu na Hrvaškem? Pa tudi, če se razmišlja kaj o negovalni bolnici, ki bi zelo prav prišla vsem državljanom v primeru naslednjega vala virusa, ter ali je možno da bo novi jesenski val virusa preplavil Evropo ponovno jeseni?

»Mi smo zelo  zgodaj osvojili pravilo distance med ljudmi in to nas je po moje reševalo, ker je to pravilo tudi eno ključnih v preventivi. Če si na pravi distanci meter in pol, dva metra, se ti nima skoraj kaj zgoditi«, je v uvodnih besedah povedal dr. Milan Krek. V nadaljevanju je dejal, da je v tem težkem času, ko se soočamo s pandemijo koronavirusa, potrebno v ospredje dati nacionalni interes vseh nas. Torej, da imamo varno okolje in da lahko preživimo tudi v času koronavirusa relativno varno in ekonomsko.

Danica Mirnik, predsednica Medobčinskega društva Delovnih invalidov iz Celje, je direktorja  Nacionalnega inštituta za javno zdravje povprašala, kdaj bi se lahko z delovnimi invalidi srečevali, saj so invalidi zelo osamljeni in zdaj potrebujejo še bolj človeško družbo in pomoč. »Če se držijo distance, če imajo masko, če pazijo na higieno rok, potem se lahko invalidi sprehajajo kjerkoli in se tudi z vozički lahko vozijo po parkih. V tem trenutku je Slovenija popolnoma odprta, ni nobene ovire, pomembno je pa držati distanco«, je dejal dr. Krek.  Omenil je tudi, da je pri kihanju in kašljanju bistveno, da se to dela na pravi način, kot je zelo pomembna tudi sama higiena rok (umivanje in razkuževanje). Masko je potrebno nositi takrat, ko jo dejansko res potrebujemo nositi.

V oddajo je poklicala tudi Štefka Zlobec, predsednica Združenja Spominčica, katero je zanimalo, če na inštitutu razmišljajo o zbiranju podatkov o osebah z demenco, saj meni da je to velik problem sodobne družbe in Slovenija teh podatkov do zdaj ni imela urejenih? »Glede demence imamo na inštitutu že nekaj časa, nekaj mesecev, kolegico, ki se je začela intenzivno ukvarjati z demenco in zbira vse te podatke. Ti podatki bodo kmalu tudi dostopni«, je v odgovoril dr. Krek.

»Finančno ne stojimo najboljše, ker nam je prejšnja vlada vzela določena denarna sredstva in to se nam kar pozna. To je bilo v višini milijona in pol. Na inštitutu je zelo veliko dobrih strokovnjakov. Ne samo strokovnjakov  z lokalnega ali pa slovenskega nivoja, ampak svetovnega nivoja. Mi smo povezani na številnih projektih, na številnih povezavah s svetom, smo dnevno na video konferencah, kjer si izmenjujemo te izkušnje. Tudi pri nas so zaposleni ljudje, ki imajo neposredno  povezavo s Svetovno zdravstveno organizacijo, z Agencijo za nalezljive bolezni, z Agencijo za droge, itd. Smo srčika tega javnega zdravja in moj cilj je da vsem tem kolegom omogočam, da lahko čimbolje opravljajo svoje delo, da so zadovoljni po svojem delu, da se realizirajo v življenju, kajti če se oni realizirajo, imamo tudi mi velike koristi od njih. Skušam ustvariti pogoje dela, da bodo ljudje motivirani za svoje delo in da bodo res dali maksimalno od sebe za narod. Skupaj zmoremo, ampak samo skupaj. Če ne bomo skupaj, bomo zelo težko zmogli. Če bomo vedeli, kaj so naši cilji in v tem trenutku znamo ohraniti Slovenijo brez covida ali pa z zelo majhnim številom. Če imamo veliko število okuženih, potem moramo ustaviti zdravstveni sistem. Naš  zdravstveni sistem je narejen za normalne razmere. V izrednih razmerah bi morali ustaviti dejavnost zdravstvenega sistema in usmeriti vse ekipe v reševanje covida. Kar pomeni, da bi ustavili operativne programe in delali pod posebnimi pogoji. Če vzdržujemo nizko število okuženih, potem tudi sproščamo zdravstvene kapacitete za vse ostale stvari. Ljudje so ravno tako bolni kot so bili prej in ravno tako potrebujejo zdravnika«, je za konec dejal dr. Milan Krek.

Vabimo vas, da poslušate avdio posnetek radijske oddaje Odprta dlan na priloženem linku, kjer boste slišali celoten pogovor voditelja oddaje Boruta Pogačnik z gostom oddaje dr. Milanom Krekom:  http://arhiv.zelenival.com/arhiv/release/odprta-dlan-dr-milan-krek/.