DAN TREH ODDAJ

Dejavnosti sožitja na Severnem Primorskem

 

Koliko pomoči potrebujejo osebe z motnjo v duševnem razvoju nam bo to nedeljo, že med 7.00 in 8.00 zjutraj na Radiu Robin, povedal Zvone Gorjup, predsednik Medobčinskega društva Sožitje. Sam ima verjetno največ izkušenj o tej temi, saj je oče hčerke, ki je pri sedmih letih zbolela za tumorjem na malih možganih. Prvi razred osnovne šole je še dokončala v redni šoli, potem pa v šoli s prilagojenim programom. Danes sodeluje v dnevnem varstvu Varstveno delovnega centra v Novi Gorici. Zvone pa je že dolgoletni predsednik, ki skrbi za uresničevanje številnih posebnih programov za osebe z motnjo v duševnem razvoju na področju Severne Primorske. Oddaji lahko prisluhnete na frekvencah Radia Robin, ki sta: 99,5 in 100,00 MHz.

Njen cilj je bil uveljavitev  znakovnega jezika

V nedelji treh oddaj, ki je tokrat celo 8. marca, torej na Dan žena, bo gostja oddaje Drug z drugim na Radiu Triglav, ki pokriva celotno Gorenjsko, Zlata Crljenko, sekretarka Medobčinskega društva gluhih in naglušnih – Auris z Gorenjske. Pogovor z njo bo med 13.05 in 13.50. V oddaji boste lahko slišali, kako se je tudi sama prebijala skozi življenje ob dveh gluhih starših in kako ji je to pomagalo, da je postala ne samo odlična tolmačka, ampak tudi učiteljica  znakovnega jezika, ki je tudi njen osebni in življenjski projekt. Več pa na frekvencah Radia Triglav, ki so: 96, 101.5, 101.1, 89,8 in 103,5 MHz. Vabljeni k poslušanju!

 

Nikoli več vojn

Pod tem sloganom bo tekla beseda v nedeljo, 8. marca 2020 na Radiu Celje, ko se bo Borut Pogačnik pogovarjal s predsednikom Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije mag. Dolčijem Videnškom. V oddaji bo predsednik Videnšek seznanil poslušalce o letošnji 50. letnici ustanovitve Zveze.  V pogovoru se je gost dotaknil tudi vseh aktualnih vprašanj, ki zadevajo civilne invalide vojn v naši državi.

Čeprav jih je sedaj samo še 700 od nekdanjih 23.000 po drugi svetovni vojni, se še vsako leto dogajajo hude nesreče z neodkritimi bojnimi sredstvi. Lani so k sreči odkrili dve veliki letalski bombi v Mariboru in lahko bi bilo samo vprašanje časa, da bi ju morda ob nepazljivem kopanju zemljišč tako poškodovali, da bi prišlo do nesreče z neizmernimi posledicami. V oddaji bo predstavil tudi vse posebne socialne programe, ki jih izvajajo za svoje članstvo. Oddaja bo med 19.15 in 19.45 uro. Frekvence svojih radijev naravnajte na: 95,1, 95,9, 100,3 in 90,6 MH v tem času. Prisluhnite k zanimivi oddaji!

Verjetno v Evropi ni skupine invalidov ali drugih ranljivih skupin, ki bi lahko imele na isti dan celo, kar tri oddaje na pomembnih radijskih postajah. Tudi vnaprej bo naš cilj, da bomo vse vrste invalidnosti, bolezni in težave v zvezi s temi slikami življenja čimbolj približali slovenski javnosti!

Borut Pogačnik