INVALIDI NOČEJO BITI MANJ VREDNI

V ponedeljkovi oddaji Odprta Dlan, ki jo je vodil Borut Pogačnik, je Ivo Jakovljevič, poslovni sekretar Društva distrofikov Slovenije, energično ubranil poimenovanje invalid napram novodobnim poskusom razvrednotenja tega pojma v naši družbi. Opozoril je, da se že skoraj 20 let pojavljajo različni koncepti, ki žele v bistvu samo še bolj razvrednotiti invalide kot osebe, pa tudi kot posameznike v določenih družbenih situacijah.

Relativno nevtralni pojem invalid in invalidnost, sta na nek način tudi del našega splošnega sporazumevanja in temeljita na pozitivni vrednostni sodbi, ne pa na podmeni da je to nekaj slabega oziroma se nanaša na osebo, ki je manj vredna, nesposobna, neuveljavljena, s številnimi posebnimi potrebami itn.

Govoril je tudi o življenju in delu distrofikov, skorajšnji 50. letnici ustanovitvi društva ter o uspehih obeh invalidskih podjetji: Birografike Bori in Doma dva topola. Tudi ni pozabil omeniti kulturnih, družabnih in športnih dejavnosti društva, kakor tudi posebnega socialnega programa Prevozi po vsej Sloveniji.

Že v začetku oddaje je poslušalce seznanil z razlikami med invalidi na vozičkih, kamor sodijo tudi paraplegiki, tetraplegiki, invalidi z multiplo sklerozo in tako naprej, kajti velikokrat se zgodi, da prav med te kategorije prištejejo  tudi distrofike, čeprav gre za več oblik mišično živčnih bolezni, k z naštetim nimajo dosti skupnega.

V oddajo se je javilo več poslušalcev s svojimi različnimi vprašanji, kar je ponedeljkovo dopoldne še bolj popestrilo.

 

Maša Vavpot