Vse o multipli

Današnja oddaja »v živo« Odprta dlan je številne poslušalke in poslušalce širom Slovenije seznanila z vsemi vidiki multiple skleroze in iz nje izhajajoče invalidnosti. V skoraj enourni oddaji, smo tokrat predstavili tudi nujnost osebne asistence za invalide s to vrsto invalidnosti.

V oddaji so sodelovali (od leve proti desni) Polona Šmid, sekretarka ZMS, Marija Gros, žena in »asistentka« poverjenika Uroša Grosa in Uroš Gros, poverjenik za Grosuplje in sosednje občine. Polona Šmid je zelo podrobno opisala posebne socialne programe, ki jih združenje izvaja za svoje člane in nečlane. Omenila je tudi številne izvedbe programov, kot npr. obnovitveno rehabilitacijo v Topolšici in programe, ki so namenjeni tudi mlajši populaciji.

Marija Gros je opisala, kako se spremeni življenje v družini bolnika z multiplo sklerozo, ko se prično pojavljati številni simptomi. Tak invalid potrebuje asistenco 24 ur na dan in 365 dni v letu, saj je popolnoma odvisen od drugega človeka.

Uroš Gros je opisal življenje z multiplo sklerozo, ki ga spremlja praktično že od njegovega 30. leta naprej. Sprva je bil hospitaliziran zaradi težav z vidom, kasneje pa se je izkazalo, da je šlo pravzaprav že za prvi simptom multiple, le da takrat še ni bilo magnetne resonance, ki pa je ob njegovem 40. letu potrdila sum, da gre za to obolenje. Kljub težki invalidnosti pa Uroš Gros ne tarna, ampak se dnevno spopada z vsemi neprijetnostmi svoje invalidnosti.

Za sekretarko Polono Šmid je bila današnja oddaja »ognjeni krst«, saj je prvič nastopila pred radijskim mikrofonom. Delovala je dokaj samozavestno in zdi se, da bo v drugo prišla še z večjimi željami po javnem nastopanju. Oddajo smo popestrili tudi z dvema nagradnima vprašanjima, ter tako še bolj dvignili prag poslušanosti.

Polona Šmid in Uroš Gros pa sta po oddaji dala še obširno izjavo za spletne strani radia Zeleni val, ki so zelo brane in to celo med mlajšimi poslušalci. Multimedijski pristop omogoča celovito obveščanje tako invalidov, kot neinvalidov.

image1